історія фізичної культури підручник

історія фізичної культури підручник

Ці знання були б не повними, якщо б студенти вивчали вплив фізичних вправ і методику їх застосування тільки в заняттях зі здоровими людьми і не знайомилися з особливостями занять з людьми, що мають відхилення в стані здоров я або які - небудь захворювання. У підручнику викладено сучасні уявлення про механізми лікувальної дії фізичних вправ, а також висвітлено особливості методики занять фізичними вправами при різних захворюваннях. Лікувальна фізкультура - це один з найважливіших елементів сучасного комплексного лікування, під яким розуміється індивідуально підібраний комплекс лікувальних методів і засобів. У процесі занять хворий набуває навички у використанні природних факторів природи з метою загартування, фізичних вправ - з лікувальними та профілактичними цілями.

існує аматорський спорт, коли люди займаються спортом за захопленням, і професійний спорт, що є джерелом доходу для спортсменів і причетних до нього людей. Сприяло збільшення вільного часу в основної маси населення розвинутих в економічному відношенні країн завдяки запровадженню п’ятиденного робочого тижня, збільшенню тривалості відпусток, широкому використанню побутової техніки, пропаганді здорового способу життя. Водночас, механізація й автоматизація виробництва різко зменшили фізичне навантаження на людину, і компенсувати це можуть тільки регулярні заняття фізкультурою та спортом. За особистою ініціативою сталіна була розформована команда впс, футболісти якої становили кістяк збірної, а самі спортсмени зазнали гонінь із боку влади.

У післявоєнний період продовжували діяти різні міжнародні спортивні організації, що координували діяльність національних олімпійських комітетів, федерацій з окремих видів спорту.

Впливовими міжнародними спортивними організаціями є міжнародний олімпійський комітет (мок), міжнародна федерація футболу (фіфа), що поєднує у своїх рядах понад 160 національних федерацій, міжнародна федерація хокею із шайбою (пхф, 40 країн - членів) та інші. Відомі бізнесмени, власники корпорацій і банків вважають вигідним як з економічної, так і з політичної точки зору брати під свій контроль провідні професійні клуби.

Великі спортсмени, чемпіони світу й олімпійських ігор стають всесвітньовідомими завдяки розвитку системи телекомунікацій, трансляції спортивних змагань на багатомільйонні аудиторії. Мало хто знає, що найкращу баскетбольну лігу у світі, нба, заснували вихідці з україни - моріс подолофф, батьки якого емігрували до сша з єлисаветграду (нині — кіровоград), та едвард готліб, який народився у києві. На всіх останніх олімпіадах спортсмени німеччини входили в число лідерів світового спорту, успішно конкуруючи з атлетами сша, росії, китаю та інших країн. Радянські спортсмени досягали високих результатів на олімпійських іграх, чемпіонатах світу і європи, успішно конкуруючи з представниками сша та інших країн. На літній олімпіаді в атланті (сша) команда україни, яка вперше на літніх олімпіадах виступала під прапором незалежної держави, вийшла на почесне 9 - те місце, завоювавши 23 медалі (із них 9 - золотих). Яскравим прикладом цього був бойкот xxii олімпійських ігор у москві олімпійськими комітетами сша, великої британії, японії та багатьох інших країн у зв’язку з радянською агресією в афганістані. Ще однією найгострішою проблемою сучасного олімпійського руху, як і всього спорту в цілому, є вживання спортсменами допінгу, що іноді призводить до трагічних наслідків. Використовуючи додаткові джерела інформації, підготуйте повідомлення про внесок спортсменів україни на олімпійських іграх і чемпіонатах світу та європи.

У прадавньої людини на відміну від тварин існував соціальний спосіб передачі досвіду (люди зберігали знаряддя і передавали з покоління в покоління навички їх виготовлення і використання). Фізичні вправи були не тільки засобом підготовки до майбутньої діяльності, але і служили для передачі досвіду, були направлені на узгодження рухових актів, співпраці, вироблення плану спільних дій. Зазначені дії протікали поза прямого виробничого процесу (навчання стрільбі на точність попадань в різні зображення тварин відомо з археологічних джерел). При цьому мисливець усвідомлював реальну дійсність, а правильність своїх рухів зіставляв з справжнім полюванням, бачачи безсумнівну користь у попередній підготовці. ) здатність до абстрактно - теоретичного мислення, при якому людина могла обганяти хід подій і тим самим передбачати результати своїх власних дій, допомагала створити умови, при яких людина впливала не на об єкт природи (звір під час полювання, перешкоду та ін), а не на модель (зображення). Сила, спритність, витривалість, хоробрість цінувалися дуже високо, так як це значно підвищувало боєздатність воїнів, а грекам доводилося вести тривалі війни для встановлення свого панування на балканському півострові і в басейні егейського моря. Виходячи зі своїх релігійних уявлень, греки вважали, що і боги дуже люблять фізичну силу і прояв її в змаганнях, тому змагання атлетів дуже рано стають частиною релігійних обрядів. Але якщо афіни були державою прогресивним, з бистро - розвиваючась економікою і культурою, то спарта була консервативним державою, багато в чому зберіг традиції родового ладу, з веденням натурального господарства, з опорою виключно на військову силу.

Цьому місту - державі потрібні були не тільки фізично сильні, але й освічені громадяни, які вміють вести торгівлю, управляти кораблями, спілкуватися з представниками інших держав. Що стосується інших грецьких держав, то вони, як правило, вступаючи в союз з афінами або спартою, багато в чому наслідували їм у вихованні підростаючих поколінь. Широко застосовувалися різні військові вправи, також верхова їзда, боротьба, плавання, полювання і деякі інші види фізичних вправ, близьких до військової справи.

Так, наприклад, у єгипті, в містечку бені - гассан, могильнику вельможі виявлені зображення численних прийомів вільної боротьби та фехтування на палицях. Малюнки на вазах і в місцях поховання етрусків, виявлені в ході розкопок, зберегли сліди змагань з легкої атлетики, боротьби та плавання в історичний період, що передував стародавньому риму.

Таким чином, фізична культура риму складалася з особливостей, що відрізняли фізичну культуру населяли італію греків, які створили свою державу етрусків і латинських племен латинян. Спортивні ігри, що проводилися союзом, були найтіснішим чином пов язані з ритуалами, покликаними забезпечити родючість, успіх в бою, із залишками тотемізму, родовими культурами, поклонінням сімейним божествам і шанування предків. Уявлення про гімнастичних вправах в римських купальнях ми можемо отримати з листа сенеки своєму другові, в якому він нарікає на панувала там обстановку.

Первісні племена африки широко застосовували у вихованні дітей, підлітків і хлопців фехтування на палицях, боротьбу, ігри з бігом і стрибками, стрільбу з лука, вправи в розгойдуванні на ліанах з подальшими стрибками.

Скажімо, за певними показниками у легкій атлетиці львівські спортсмени випереджували провідних австрійських легкоатлетів - ці показники зафіксовано в численних місцевих газетах. Але відень не хотів визнавати їх, користуючись примітивними відмовками на кшталт “на ваших змаганнях не було представника з відня, тому результати недійсні”. Однак окремі дослідник відшукали дані, що перше спортивне товариство - львівський “сокіл”, в якому українці були рівноправними членами, - утворили 1867 року.

Підтвердженням цього було те, що під фундамент першого спорткомплексу цього “сокола” закладено два пергаменти, написані українською та польською мовами, а в спеціальній відправі взяли участь і польські, й українські священики.

У 30 - х роках у львові відбулися й чотири міжнародні автоперегони, участь у яких брали гонщики з норвегії, швеції, франції, німеччини, італії, інших країн. Скажімо, перший спортивний клуб євреїв утворили саме у львові 1907 року - це знаменита “гасмонея”, яка впродовж трьох наступних десятиліть успішно розвивала спорт у різних його видах. Але тоді вони були популярними й викликали чималий інтерес, як - от кінно - лижний спорт (коли до коня, на якому сидів вершник, на пасах причіпляли лижника та влаштовували перегони). Перший спортивний широкомасштабний клуб - товариство забав рухових - створили 1904 року за активної участі, зокрема й фінансової, митрополита андрея шептицького”. 22 грудня 1990 року і генеральна асамблея засновників прийняла рішення створити національний олімпійський комітет україни і ця дата є офіційною датою його створення. Основні завдання нок україни - організація підготовки та участі спортсменів в олімпійських іграх, розширення міжнародного співробітництва, популяризація масового спорту і здорового образу життя, фізичне і духовне збагачення людей. Вперше нок україни представляв самостійну національну команду на іграх xvii олімпіади в лілехамері, де українські атлети завоювали 1 золоту і 1 бронзову медалі і посіли 13 місце в неофіційному командному заліку.

Нок україни має угоди з відомими у світі фірмами adidas, coca - cola, samsung, оператором мобільного зв язку umc, українською правничою фірмою юріс, яка надає постійну юридичну допомогу в діяльності організації. В 1995 році нок україни почав випускати свій офіційний (квартальний) журнал, який виходить кожних три місяці, під назвою олімпійська арена, а з 1997 року видає щомісячний бюлетень олімпійські новини від нок україни.

Президентом нок абсолютною більшістю голосів був обраний віктор янукович - прем єр - міністр україни, голова організаційного комітету по підготовці та участі спортсменів україни в олімпійських і паралімпійських іграх, всесвітніх іграх глухих та всесвітніх універсіадах. Генеральна асамблея затвердила склад членів нок нового скликання (139 членів), обрала склад виконавчого комітету (23 члени) та склад ревізійної комісії (3 члени). Бубки вiце - президентом нок було обрано члена виконкому нок, президента федерацiї бiатлону україни, заступника мiнiстра у справах молодi та спорту володимира бринзака. До складу виконкому нок замiсть миколи костенка та миколи кужукiна, якi подали вiдповiднi заяви про складання своїх повноважень, були обранi юрiй павленко та володимир платонов. Останніми найгучніми досягненнями українських спортсменів можна вважати виступи яни клочкової (плавання), пробиття збірної україни з футболу на чемпіонат світу, який пройде в 2006 році в німеччині (українська збірна у своїй відбірковій підгрупі обійшла чемпіона європи - збірну греції, команду туреччини та данії), виступи українських боксерів братів кличко та ін.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз ядс 2 клас зошит волощенко відповіді

гдз робочий зошит сотникова німецька мова 5 клас

контрольна робота 7 клас дієслово 2 частина

міні конкурс хімія живого відповіді

зошит з природознавства 5 клас олександр яковець

історія екології коротко