історії успіху відомих людей україни

історії успіху відомих людей україни

«електрична компанія запропонувала мені посаду генерального менеджера за умови, що я відмовляюся від свого газового двигуна і повністю присвячу себе компанії. Йдеться насамперед про власну філософію та підходи до розвитку бізнесу, які не лише змінили цілу індустрію промислового виробництва, а й подарували людству свободу пересування на автомобілях. Але історія її життя, політичних поглядів та персонального вибору більш захоплива і за сюжетом посперечається з типовим біографічним голлівудським фільмом. Людина трьох країн і трьох прізвищ, жінка безкомпромісного, сильного характеру і надзвичайної сили волі — всі ці фактори сформували ґолду як особистість і в житті, і в політиці. Мала єврейська дівчина спочатку разом з родиною емігрувала до сша і могла б там отримати пристойну освіту й зробити кар єру, натомість у дорослому віці вирішила переїхати на близький схід. На сторінках книжки вона сперечається з матір ю щодо планів на майбутнє, бере приклад з освіченої і політично активної старшої сестри та все більше цікавиться сіонізмом. Гарні ораторські здібності і фанатичне захоплення ідеєю власної єврейської держави дали їй можливість одного дня спакувати речі та виїхати з родиною на нову батьківщину.

Далі будуть адаптація на новій території, непростий місцевий побут, розширення кола знайомств і можливість використати свої вміння по обидва боки атлантики на користь держави ізраїлю. Знаний сьогодні як один із найкращих винахідників усіх часів, власник більше ніж 1000 патентів томас едісон зробив 10 000 невдалих спроб перед тим, як винайшов лампочку.

Махатма ганді був першим лідером руху за незалежність в індії, а також автором принципу мирного цивільного спротиву, який вплинув на весь світ, показавши зовсім інший хід думок. А успіх – це писати якісні статті, як це робив сергій лещенко, заразити суспільство ідеєю люстрації, що виявилося під силу єгору соболєву, або організувати ефективну волонтерську армаду для допомоги нашій армії, за що ми вдячні юрію бірюкову та юрію касьянову.

Коли обставини складаються вдало, але ти попри логіку ускладнюєш ситуацію і вибираєш довший шлях — тоді тобі щастить у всьому і завжди, а будь - яка робота перетворюється на творчість. За своєю професією я знаю багато людей, які просто багато працювали, але це нічого не вирішувало, оскільки без таланту можна досягти лише посередніх успіхів. Генрі форд, засновник легендарної ford motor company, народився в сім ї ірландських емігрантів і міг би продовжити фермерську династію, якби не його природна винахідливість і тяга до техніки.

Він пройшов шлях від інженера - механіка в компанії едісона, що поставляє електрику в будинки детройта, до володаря 161 - го патенту, винахідника власної моделі самохідного бензинового воза і людини, який вперше в світі реалізував принцип конвеєрного збирання на виробництві. Народжений в майже бідній родині сільського коваля, він після закінчення школи довгих 6 років працював учнем авторемонтної майстерні та збирав гроші, щоб відкрити власну справу.

Талант механіка допоміг йому з часом заснувати власну компанію, запатентувати кілька винаходів і поставляти запчастини власного виробництва компанії тайота. Рей крок - людина, завдяки якій мережа mcdonald s вийшла далеко за рамки містечка сан - бернардіно в каліфорнії і стала такою, якою знають її в усьому світі. До 52 років його, літнього комівояжера, торговця стаканчиками і міксерами для закладів громадського харчування, не можна було назвати успішним за жодними мірками.

Угорський єврей, якому вдалося пережити фашистську окупацію, після війни емігрував спочатку в лондон, де навчався в лондонській школі економіки і паралельно підробляв офіціантом. Киянин, який емігрував після розпаду срср в чикаго, закінчив іллінойський університет і тричі зазнавав невдачі зі стартапами, перш ніж запустив по - справжньому геніальну систему платежів. інгвар кампрад, батько - засновник ікеа, народився в невеликому шведському містечку і не мав ніяких передумов до того, щоб досягти слави одного з найбагатших людей планети.

Спочатку ікеа пропонувала клієнтам всякі дрібниці типу кулькових ручок, але з часом, завдяки винахідливості інгвара кампрада, розрослася до неймовірних розмірів, зробивши свого засновника казково багатим. Гарланд девід сандерс, більш відомий під ім ям полковника сандерса, засновник величезної мережі закусочних kentucky fried chicken (скорочено kfc), так і не закінчив середньої школи, а ресторатором став в глибоко пенсійному віці. У 2009 - му разом з брайаном ектоном ян придумав безкоштовний месенджер для смартфонів, який пізніше продав марку цукербергу за божевільні 19 мільярдів $. У середині 1930 - х років вона зайшла в магазин косметики в нью - йорку, зупинилася в центрі залу і розбила об підлогу маленьку пляшечку з парфумами власного виробництва, а потім сказала. 10 років у нього пішло на створення і поліпшення свого рецепту, і ще 20 років про обходив всі ресторани і кафе, пропонуючи їм свій рецепт – більше 1000 закладів. Як згадує актриса джаннет, ще до того, як включалася камера, хічкок разом з авторами сценаріїв і художниками - раскадровщиками докладно малював всі плани і кадри.

Одного разу керівник компанії general electric і один з найбільших менеджерів століття джек уелч подзвонив бет з діловою розмовою, але несподівано на середині речення кинув трубку.

Додатково по 40 центів за кожну милю, преодоленную на велосипеді, по долару шістдесят центів за милю бігом, по два долари шістдесят центів за милю вплав. Блейк макоски – засновник взуттєвої компанії toms, яка за кілька років стала однією з найпопулярніших у світі і буквально перетворилася в символ соціально - відповідального бізнесу.

А вся справа в тому, що за кожну пару взуття, куплену в toms, компанія дарує ще одну нужденним дітям в африканських і латиноамериканських країнах – безкоштовно. Подібний метод ведення справ активно копіюють інші бізнесмени, а сам макоски став мільйонером – при тому, що компанія практично не отримує прибутку за своє взуття. Однак особливість цієї мови була зовсім не в высокопарности його слів – просто лінкольн говорив рівно 2 хвилини, замість прийнятих тоді декількох годин. У свій час президент кеннеді виступив з промовою, в якій він заявив, що до кінця десятиліття сша висадять людини на місяць і його повернуть додому невридимым. Коли в 1968 році майбутня зірка бодібілдингу арнольд шварененнегер переїхав в сша, все, що у нього було – це туристична віза і сильний австрійський акцент. Я давно хотів зробити проект, в якому можна було б за 30 секунд дізнатися, що видатного зробив митрополит андрей шептицький і за що в радянських таборах сидів кардинал йосип сліпий. З айнявши київський престол, святослав значно розширив володіння давньоруської держави на північному сході і розгромив багатовікового ворога русі — хозарський каганат. Посилилася міць києва на чолі великих територій на адміністративному рівні, чого не було за батька володимира святослава, який рідко бував у києві і все життя провів у походах. Дочки ярослава були одружені з королями франції, угорщини, норвегії, данії, англії, що в ті часи вважалося своєрідним договором про дружбу і співпрацю. Б удучи дружиною султана сулеймана i, роксолана впливала на зовнішню політику османської імперії — найпотужнішої на той час азіатсько - європейської держави.

Вважається, що, пам ятаючи про свою батьківщину, роксолана стримувала агресію османського війська щодо українських земель і піклувалася про долю слов янських невільників і козаків. Крім релігійних книг, федорович видав перший світський твір — сказання про письмена болгарського автора храбра, в якому викладено історію слов янської писемності. К нязь костянтин острозький — найбагатший і найвпливовіший діяч великого князівства литовського і засновник першого вищого навчального закладу на території сучасної україни і східної європи — острозької академії. Після люблінської унії 1569 року він володів багатьма землями на волині, в галичині, на київщині, а також замками в чехії та угорщині, щорічний дохід від яких приносив князю мільйон злотих. Г еніальний полководець петро конашевич мав настільки сильний вплив у речі посполитій, що зміг добитися для україни, яка входила до складу польщі, статусу на кшталт автономії. З їх допомогою він займав турецький порт трапезунд, здійснював рейди містами в гирлі дунаю і навіть спалив частину турецького флоту в передмісті стамбула. Пізніше гетьман зробив ще один політичний хід — домігся від єрусалимського патріарха єпископського сану для декількох українських священиків і відновив київську митрополію. Козацька флотилія під командуванням петра конашевича - сагайдачного штурмує кафу (сучасна феодосія), в якій розташовувався найбільший невільничий ринок у криму.

А вже наступного року хмельницький уклав з королем зборівську угоду, яка визначала територію української держави в кордонах київського, брацлавського і чернігівського воєводств. Під час війни за незалежність хмельницький уклав тимчасову коаліційну угоду з царем олексієм, яка тривалий час вважалася актом приєднання україни до московської держави.

З усиллями петра могили було досягнуто примирення в суспільстві, яке розкололося після берестейської унії, коли частина православних церковних ієрархів визнали верховенство папи римського. Тут він налагодив книгодрукування та заснував школу, яка згодом перетворилася на києво - могилянську академію — один з найстаріших вищих навчальних закладів україни.

Вже у хviii столітті академія стала одним з найкращих університетів у європі, де навчалося багато гетьманів, філософів, архітекторів і композиторів того часу.

У країнський гетьман іван виговський, який отримав булаву після богдана хмельницького, знаменитий своїм прагненням домогтися незалежності української козацької держави від впливу москви.

У козацькому війську він зробив блискучу кар єру — від гетьманського писаря до голови генеральної військової канцелярії — козацького кабінету міністрів при гетьмані. Він був обраний гетьманом у 1710 році — після того, як роком раніше коаліційні війська шведського короля карла xii і гетьмана івана мазепи зазнали поразки від російських військ під полтавою. Згідно з документом, гетьман обмежував свою владу, зобов язувався регулювати відносини між соціальними групами, а також боротися за політичне й церковне від єднання україни від московії. Ф еофан прокопович, видатний український інтелектуал епохи бароко, прославився не тільки на батьківщині — він став однією з найвпливовіших персон при дворі російського царя петра i. Прокопович здобув блискучу освіту — спочатку в києво - могилянському колегіумі та уніатському колегіумі у володимирі - волинському, а потім у ватикані і навчальних закладах франції та німеччини.

Повернувшись в україну, прокопович назавжди відрікається від католицизму і починає викладати в києво - могилянському колегіумі, для якого створює курс риторики й піїтики.

Ця посада не заважає вченому брати участь у створенні російської академії наук і так званої вченої дружини — своєрідної колегії перших російських світських інтелектуалів. Вивчивши твори платона і його послідовників у києво - могилянській академії, він створив на їх основі свою систему поглядів і став одним з найбільш яскравих українських філософів. У березовського рано сформувався чистий колоритний бас, і його відібрали для придворної капели великого російського князя петра федоровича, який жив у передмісті санкт - петербурга. Він народився в гетьманській столиці — глухові, а початкову музичну освіту здобув у школі, заснованій номінальним правителем україни кирилом розумовським. Повернувшись до петербурга, бортнянський став придворним капельмейстером, а також був призначений цензором всіх духовних творів, створюваних на території російської імперії. Російські музикознавці вважають, що музичні прийоми бортнянського пізніше будуть використовувати у своїх творах михайло глінка, олександр бородін і петро чайковський. Потім він бере участь у російсько - турецькій війні, а під час походу наполеона на росію йому було доручено сформувати 5 - й український козачий полк, за що він отримав звання майора. Пізніше котляревський керував полтавським вільним театром і навіть написав для нього п єсу наталка полтавка і водевіль москаль - чарівник, які поклали початок українському музично - драматичному театру.

М икола гоголь визначив головні теми російськомовної літератури на два століття вперед — хабарництво у владі, недоумкуватість чиновників, провінційну обмеженість суспільства. Уродженець сорочинців на полтавщині, гоголь ввів у світову культуру український романтичний фольклор, насамперед демонологію, видавши збірку новел вечори на хуторі поблизу диканьки.

і м я тараса шевченка стало для багатьох поколінь українців символом свободи, його філософія — національною ідеєю, а твори — обов язковою частиною гуманітарної освіти.

Багато пісень на вірші шевченка стали народними, серед них — реве та стогне дніпр широкий, яка в радянські часи вважалася неформальним національним гімном. Великий український поет покинув батьківщину в 15 - річному віці, більшу частину життя розмовляв російською мовою, а в україну повернувся лише на нетривалий час — 2, 5 роки.

У той час шевченко був кріпаком, і пітерський художник карл брюллов разом з літератором василем жуковським організували лотерею, кошти від якої дозволили шевченку здобути свободу.

Випускник паризького політехнічного інституту, симиренко прийняв у керування від батька торговельну фірму брати яхненки і симиренко та перетворив її, за сучасними мірками, у зразковий промисловий холдинг. Для його обслуговування він залучив західноєвропейських інженерів, а українцям, які працювали на підприємстві, забезпечив небачений для часів кріпацтва соціальний пакет. Двома роками раніше імператор олександр іі підписав так званий емський указ, згідно з яким заборонялося ввозити в російську імперію і видавати книги українською мовою, ставити українські театральні вистави, друкувати ноти з українськими текстами і викладати українською. О пери наталка полтавка і тарас бульба, написані миколою лисенком, вже півтора століття не сходять зі сцен українських театрів, а їх автор є основоположником української оперної і симфонічної музики.

У 1872 році, коли в києві відбувся перший виступ українського музичного театру, для прем єри була обрана опера чорноморці, музику до якої написав лисенко. Автор цієї інноваційної технології народився в гримайлові під тернополем на території австро - угорщини, закінчив віденський університет і потім працював у ньому.

Разом з пантелеймоном кулішем та іваном нечуєм - левицьким переклав з давньогрецької мови на українську євангеліє, яке за допомогою пулюя було видано у львові. Видатний вчений - біолог народився в харківській губернії, закінчив місцевий університет і довгий час працював в одесі професором в університеті (зараз він носить ім я мечникова) і очолював першу в російській імперії бактеріологічну станцію. У 1883 році саме в одесі мечников зробив доповідь про своє головне відкриття — фагоцитоз, процес поглинання клітиною чужорідних об єктів, завдяки якому формується імунітет. Крім того, вчений залишив найважливіші світові напрацювання в галузі мікробіології, ембріології, цитології, боротьби з туберкульозом, а також створив власну теорію про старіння організму.

Вітчизняні музеї зобов язані йому багатою колекцією предметів мистецтва і археологічних знахідок, які ханенко разом з дружиною варварою збирав усе життя і заповідав україні. Успішний бізнесмен і дипломований юрист, який довгий час працював у петербурзі й варшаві, ханенко методично скуповував світові шедеври живопису не тільки в російській імперії, але і в австрії, італії, іспанії, франції, німеччині. Саме він став головним ідеологом і двигуном створення київського художньо - промислового і наукового музею — зараз це національний художній музей україни.

Сьогодні національний музей мистецтв імені богдана та варвари ханенків, що розташувався в центрі києва у будинку, де мешкало подружжя (на фото), є найбільшим в україні зібранням зарубіжного мистецтва. За роки роботи в провідних українських трупах того часу — у марка кропивницького, михайла старицького, миколи садовського, панаса саксаганського — заньковецька зіграла більше 30 ролей, практично всі — не в класиці, а в п єсах українських драматургів, написаних у ті роки.

Незважаючи на важкі цензурні умови для вітчизняного театру в царській росії, актриса була дуже популярна, і її гастролі в москві і санкт - петербурзі мали великий успіх. Разом з садовським створила у києві перший український стаціонарний театр (1907), керувала народним театром у ніжині (1918), брала участь у заснуванні народного театру в києві (1918). Талановитий поет, прозаїк і драматург, який ледь не отримав нобелівську премію з літератури, франко, по суті, створив український аналог бальзаківської людської комедії — відобразив україну свого часу в цілій серії соціально - психологічних творів. Досконало володіючи багатьма мовами, він переклав на українську десятки зразків світової літературної класики, причому багато з них отримали український переклад вперше.

Франко - політик стояв біля витоків перших українських партій, наполягаючи на розширенні політичних прав українців та їхньої культури — недарма ще замолоду його тричі заарештовували.

А всупереч думці багатьох українців - галичан, письменник наполягав на єдності всіх українських земель і закликав не ділити українців на галицьких чи буковинських. Майстер побутового живопису, який у своїх картинах відобразив не статично - пейзажну, а живу україну, пимоненко був відомим художником у всій російській імперії. Академік петербурзької академії мистецтв, він став членом знаменитого об єднання художників - передвижників, регулярно брав участь у міжнародних виставках — у берліні, парижі, мюнхені, лондоні. Пимоненко, який здобув початкову художню освіту в київській рисувальній школі у знаменитого миколи мурашка, більшу частину життя провів у києві, виїжджаючи в околиці міста на етюди.

Чимало він зробив і для розвитку мистецтва в україні — стояв біля витоків київського художнього училища, а також викладав графіку в київському політехнічному інституті. Робота пимоненка 1899 року, на якій художник зобразив реальний конфлікт в іудейській громаді кременця — там одновірці побили дівчину, яка покохала хлопця - українця. Він першим у російській імперії звернув увагу на необхідність досліджень радіоактивних мінералів, тому його вважають ідеологом і засновником атомної енергетики україни і росії. Це вчення важливе для розуміння того, як людство може використовувати сферу неживої природи і біосферу для того, щоб відновлювати їх і жити в гармонії. Серед його творів — національний банк, художній музей, костел святого миколая, будинок з химерами та інші будови, які сьогодні стали найбільш яскравими пам ятками києва в області архітектури.

Крім тіней забутих предків — шедевра про душу і побут українських гуцулів, коцюбинський привніс в українську літературу ще й абсолютно новий, модерністський стиль письма. Він був знайомий з багатьма знаменитостями свого часу, дружив з композитором миколою лисенком, а коли поїхав лікувати туберкульоз на капрі, зупинявся там у максима горького. Коцюбинського називали письменником - імпресіоністом — як і художники цього напряму, свої оповідання та новели (цвіт яблуні, intermezzo та інші) він створював з десятків секунд - мазків - відчуттів, що було свіжим і новим для літераторів того часу.

О чолюючи українську греко - католицьку церкву (угкц) у найскладніші для україни роки, митрополит андрей шептицький зумів зробити її не тільки релігійним, але й культурним, суспільним та економічним центром. Він провів реформу богословської освіти, заснував львівську богословську академію (єдиний український внз на території польщі на той момент), звідки надсилав найкращих студентів на навчання за кордон. Його коштом або за його сприяння було відкрито національний музей у львові з величезною колекцією ікон, бібліотека, народна лікарня, кілька гімназій, земельний банк і кредитна спілка. Ця праця зайняла у грушевського три десятиліття, причому на ці роки припав і час створення української незалежної республіки, коли вчений був головою першого національного парламенту — центральної ради.

Б огдан кістяківський — блискучий представник української інтелігенції на межі хіх - хх століть, чий професійний ентузіазм і національна свідомість випереджали свій час на багато років. За проукраїнські погляди та участь у студентських підпільних гуртках кістяківського виключали з трьох університетів російської імперії, однак він отримав чудову освіту в берлінському та страсбурзькому університетах. Крім того, кістяківський був одним із засновників української академії наук, викладав у київському університеті та очолював київську філію спілки визволення — таємної організації, яка мала намір обмежити самодержавство в російській імперії. Леся українка, якій доля відвела лише 42 роки життя, збагатила українську поезію, абсолютною досконалістю форми, різноманітністю загальнолюдських тем та безліччю віршованих жанрів. її драматичні поеми (камінний господар, одержима, кассандра та інші) знову і знову ставлять на вітчизняних сценах театрів, а знаменита драма - феєрія лісова пісня дала україні цілий культурний пласт — за її мотивами поставлений балет і безліч театральних версій, знято кілька екранізацій. Незважаючи на тяжку хворобу — кістковий туберкульоз — поетеса відрізнялася колосальною працездатністю і силою духу, що стало одним з головних мотивів її лірики.

Стефаник був активним членом русько - української радикальної партії (рурп) — першої вітчизняної політичної сили, яка об єднувала весь цвіт інтелігенції та наполягала на самоврядуванні україни.

Як делегата від рурп письменник у 1908 - 1918 роках був депутатом австрійського парламенту, де відстоював права українців та інших народів на самовизначення. Билинний силач, перший шестиразовий чемпіон світу з греко - римської боротьби, він уславився як феноменальний атлет і не програв жодного турніру в своєму житті, хоча завершив виступи в 70 - річному віці. До речі, коли в срср йому видали паспорт з національністю русский і написаним по - російськи прізвищем, атлет, який народився на полтавщині, власноруч змінив свої дані в документі на піддубний і українець. У розквіті своєї слави українка соломія крушельницька підкорила оперні театри всієї західної європи, польщі, росії і навіть екзотичних єгипту, чилі та аргентини.

В її репертуарі були головні партії в найбільш знакових операх — аїді джузеппе верді, кармен жоржа бізе, євгенії онєгіні та піковій дамі петра чайковського. У 1904 році саме крушельницька врятувала знамениту мадам батерфляй джакомо пуччіні — після дебютного провалу на сцені композитор допрацював оперу і довірив українці головну партію. П авло скоропадський, нащадок старого українського дворянського роду, збудував блискучу військову кар єру, беручи участь у російсько - японській та першій світовій війнах. Скоропадський відкрив академію наук, національний історичний музей, бібліотеку, українські університети в києві та кам янці - подільському, 150 українських шкіл, для яких було видано кілька мільйонів підручників рідною мовою. О дин з перших українських імпресіоністів, олександр мурашко був знаменитістю не тільки на батьківщині, але і в європі, куди до жовтневого перевороту 1917 року він часто їздив і навіть жив там по кілька років. Потім він знайомився зі світовим живописом в європі, а повернувшись до києва, своїми роботами привернув увагу широкої публіки і художників - початківців. У 1913 році мурашко відкриває студію на горищі першого хмарочоса в російській імперії — 11 - поверхового будинку гінзбурга на вулиці інститутській у києві. У родженця києва казимира малевича історики мистецтва відносять до вищого ешелону художників - авангардистів, його виставки приймають найкращі музеї планети, а картини стають топ - лотами аукціонів. Так, у 2014 році ретроспектива робіт малевича пройшла в знаменитій британській галереї тейт модерн, а кілька років тому його полотно супрематична композиція пішла з молотка на аукціоні sotheby s за $60 млн. Художник, який часто називав себе українцем, народився в польській родині в києві й частину життя працював в українській столиці, де спочатку навчався в київській рисувальній школі, а пізніше викладав у київському художньому інституті. Під час першої світової війни він пише програмну статтю війна і українці, в якій відстоює необхідність отримання великих політичних і культурних прав для українців у межах російської імперії. Він — з породи вождів, людина з того тіста, хто колись у старовину закладали династії, а в наш демократичний час стають національними героями, — писав про петлюру сучасник. Він очолив перший український уряд, створений у 1917 - му центральною радою, і був головним автором усіх декларацій, універсалів та законодавчих актів української народної республіки (унр). Найвідоміша з його п єс, чорна пантера і білий медвідь, була екранізована в німеччині ще за життя письменника, а також поставлена на театральній сцені його великим сучасником — режисером лесем курбасом. Вона була однією з найпомітніших художників - авангардистів свого часу, її сміливі експерименти захопили світ і увійшли в число кращих прикладів супрематизму та кубофутуризму.

Як сценограф, вона вперше задіяла весь простір театральних підмостків, а розроблені нею костюми відповідали новаторському духу сценічних і кінопостановок початку хх століття. На гроші товариства імені тараса шевченка і особисто митрополита андрея шептицького він поїхав навчатися у віденську художню академію, а потім закінчив і краківську.

У 1914 - му став членом союзу визволення україни, потім підтримав центральну раду і створення унр, обіймав посади в уряді гетьмана скоропадського, директорії (працював у посольстві унр у швейцарському берні). Так, донцов застерігав західну європу від прагнення росії до світового панування, вважаючи, що відокремлення україни від росії та підтримка її заходом може зупинити цей процес. М ихайло терещенко, перший український олігарх і один з найбільших вітчизняних меценатів, походив з роду підприємців, які створили найбільшу мережу цукрових заводів в україні. А в 1917 році з утворенням української народної республіки курбас був запрошений у київ, де створив спочатку молодий театр, а пізніше — театр березіль. Практично всі його твори написані ідишем та івритом, однак літератор заявляв, що на його творчість вплинуло рідне містечко бучач (нині тернопільська область), а також твори михайла коцюбинського та миколи гоголя. В роки політичних катаклізмів (1917 - 1921) його революційна повстанська армія україни зуміла нав язати збройну боротьбу відразу декільком титанам — білогвардійцям, військам директорії, німецько - австрійським формуванням, а також більшовикам. З останніми махно укладав епізодичні союзи, проте щораз опинявся їхньою жертвою — аж до розгрому його сил червоною армією, після чого батько залишив батьківщину.

Виходець з родини селян, махно не просто підняв селянське повстання на південноукраїнських землях, але і намагався організувати зачатки державності на підконтрольних йому територіях. Приміром, там існували прообрази органів влади — реввійськрада і кілька профільних комісій (фінансова, податкова, санітарно - медична), а організація армії нагадувала регулярну.

Сконструйовані ним літальні апарати, зокрема перші у світі багатомоторні літаки гранд та ілля муромець, стали початком розвитку всієї важкої авіації — пасажирської, військової та вантажної. Свої знамениті багатомоторні літаки він створював у петербурзі, а після жовтневої революції вирішив емігрувати, переїхавши спочатку до франції, а потім досша. М ихайло булгаков здобув освіту лікаря і навіть досить довго займався медичною практикою, проте саме письменницька праця, якій він віддавав свій вільний від роботи час, принесла йому світову славу.

Булгаков працював у прифронтових шпиталях, у маленькій сільській лікарні, у нього на очах через рідний київ прокотилася ціла серія революцій 1917 - 1921 років, а потім він спостерігав неп у москві. Пізніше всі ці віхи епохи змін, як у дзеркалі, відбилися в його творах, серед яких найпопулярнішими стали роман біла гвардія, повість собаче серце, п єса біг і збірка оповідань нотатки юного лікаря. є вгена коновальця називають одним з найактивніших діячів українського національного руху, який став творцем політичних організацій та військових підрозділів, які боролися за незалежність україни.

Під час першої світової війни він потрапив у російський полон, де розгорнув широку агітацію за незалежність україни серед таких же українців - полонених, як він сам. Пізніше, звільнившись і приїхавши в 1917 році до києва, сформував галицько - буковинський курінь січових стрільців — один з головних підрозділів армії української народної республіки.

Після захоплення україни більшовиками коновалець емігрував до чехословаччини, де створював військові формування та організовував навчання українських офіцерів. Перший ректор львівської богословської академії, який здобув освіту і ступінь доктора в австрійському інсбруку, сліпий у 1944 році очолив угкц після померлого митрополита андрея шептицького. і хоча за останні 20 років свого життя він так і не дочекався ні повернення додому, ні легалізації угкц в україні, сліпий не тільки зберіг, але і помітно активізував життя своєї церкви в діаспорі. М икола хвильовий — головний ідеолог української літератури 1920 - х років, який закликав відійти від художніх принципів, які диктували російські більшовики.

Картина щорс (1939) особливо сподобалася радянському глядачеві, хоча цей фільм про бойові подвиги більшовицького командира був створений за наполяганням йосипа сталіна і мав пропагандистські цілі. Сам лятошинський, один з перших випускників київської консерваторії, став автором двох опер (золотий обруч і щорс), п яти симфоній і безлічі інструментальних творів. Авангардист і експериментатор, вертов вважав документальний кінематограф — кінооко в його інтерпретації — унікальним способом конструювати нову реальність. Його фільми на багато років випередили час і задали тон всьому світовому кіно — і в монтажі, і способи зйомки, і операторські знахідки, і формуванні жанру кинопублицистики.

Якби в нас була художниця такого рівня майстерності, ми б змусили заговорити про неї весь світ, — заявив у 1954 році іспанський метр, побачивши три найзнаменитіші картини білокур (цар - колос, берізка і колгоспне поле) на міжнародній виставці в парижі, в експозиції радянського мистецтва. До жодного з профільних навчальних закладів дівчину не взяли через відсутність початкової освіти — дочка селян з полтавського села богданівка, білокур не закінчила навіть школу.

Білокур нарешті помітили, її роботи брали участь у виставках по всьому срср, а найбільше їх зібрання зберігається в київському музеї українського декоративного мистецтва. О дне з найкоротших, але і найяскравіших життів у списку великих співвітчизників — доля олени теліги, розстріляної німцями у 34 роки в київському бабиному яру.

Провівши більшу частину життя в еміграції (сім я теліги виїхала з україни після поразки національної революції в 1920 - х), вона стала однією з головних активісток національного руху за кордоном. Зі своєю блискучою вольовою поезією, літературно - критичними й публіцистичними текстами теліга увійшла в число провідних авторів вістника дмитра донцова — популярного періодичного видання української інтелігенції тих років. Саме з цією місією в 1941 році вона не побоялася вирушити в окупований київ, де організувала та очолила спілку письменників україни, а також випуск літературної газети літаври.

Врятувала корольова лише потреба країни у розробці нової авіа - та ракетної техніки у воєнні роки — кілька років він працював у закритих кб нквс разом з іншими репресованими інженерами.

Публічна слава, що звалилася на радянських космонавтів, так і не дісталася тому, кого вони називали батьком і богом, — геніальному конструктору, який народився в житомирі і навчався в київському політеху.

У 1930 році він вступив до організації українських націоналістів, брав участь в організації збройних акцій проти дискримінаційної політики польського уряду щодо українців. Після амністії в 1937 році, шухевич створив у львові свою фірму фама — першу українську рекламну компанію в західній україні з філіями в багатьох містах. У 1963 році об єднання української молоді подало кандидатуру багряного на нобелівську премію, однак раптовий відхід з життя письменника перешкодив цьому.

Художниця - самоучка, поєднала у своїх картинах традиції українського прикладного мистецтва і політ власної фантазії, створила неповторний світ, який тепер називають культурним феноменом і унікальним явищем. Сьогодні за її картинами полюють вітчизняні та зарубіжні колекціонери, а без імені приймаченко не обходиться жодне світове видання про наївне мистецтво. Сама ж художниця все життя прожила в селі болотня на київщині, причому малювала майже вісім десятиліть — з раннього дитинства і до своїх останніх днів. Проживши всього 27 років, антонич встиг опублікувати лише три поетичних збірки (привітання життя, три перстені, книга лева) та підготувати ще три, які були видані вже після його смерті. Б андера — один з головних ідеологів руху за незалежність україни першої половини хх століття, його ім я для багатьох співвітчизників стало символом боротьби за суверенітет. Молодість бандери припала на той час, коли західноукраїнські землі перебували у складі польщі, яка притісняла права українців, і це викликало активну протидію останніх. Пізніше, ставши членом організації українських націоналістів (оун), бандера спланував вбивство секретаря консульства срср у львові олексія майлова (1933) і міністра внутрішніх справ польщі броніслава пєрацького (1934). М икола амосов прожив у києві півстоліття, зумівши не тільки закласти фундамент вітчизняної серцево - судинної хірургії, але й вивести її досягнення на світовий рівень. Саме він зробив перше в срср протезування мітрального клапана серця, провів перші в україні операції при пороках серця, першим у світі розробив і запровадив антитромботичні протези серцевих клапанів. Т етяні яблонській, більша частина життя якої припала на епоху срср, довелося балансувати між догматичним соцреалізмом і можливостями власного таланту.

Причому, на думку фахівців, у доробку художниці однаково значущі імпресіоністські пейзажі, глибокі портрети, а також монументальні полотна, що передають енергетику праці радянських людей. У 1956 році її роботи брали участь в головному мистецькому огляді світу — венеціанській бієнале, а два роки потому художниця отримала бронзову медаль за свою картину хліб на всесвітній виставці в брюсселі (зараз робота зберігається в третьяковській галереї). Б орис патон — головний науковий довгожитель україни, незмінний керівник української академії наук, а також інституту електрозварювання, які він очолює з 1962 і 1953 року відповідно. Серед революційних технологій, створених за його участю, — автоматичне зварювання під флюсом, що дозволило створити легендарний танк т - 34, електрошлакове зварювання, яке здійснила переворот у металургії та машинобудуванні, перше застосування зварювання у відкритому космосі, а також зварювання живих тканин. Не будучи українцем по крові, параджанов у 1965 році підписав лист партійному керівництву країни з вимогою пояснити причину арештів українських інтелектуалів - дисидентів. Епатажні на той час висловлювання режисера і мистецькі провокації, які він влаштовував, стали приводом для його тюремного ув язнення за статтею мужолозтво. Випускник філфаку львівського університету, аспірант інституту психології, сверстюк виступав проти дискримінації української культури у срср та підтримував ідею незалежності україни.

У 60 - ті роки він багато друкувався в самвидаві, був учасником напівпідпільних культурних акцій та об єднань, відкрито протестував проти тиску на українську інтелігенцію. За це сверстюка п ять разів звільняли з викладацької роботи, а в 1972 році дали максимально можливий строк за антирадянську агітацію і пропаганду — сім років таборів суворого режиму і п ять років заслання. Максим перепелиця, дорога моя людина, розвідники, ати - бати, йшли солдати — ці та багато інших стрічок з його участю ставали лідерами прокату в срср і надовго увійшли в життя цілих поколінь. К оли в середині 50 - х левко лук яненко, відслуживши в армії, вступив на юридичний факультет московського університету, перед ним відкривалися блискучі перспективи.

В срср лук яненко був одним з найактивніших учасників українського протестного руху, членом української гельсінкської групи, а на початку 90 - х очолив створену на її основі українську республіканську партію. А кілька років тому, коли костенко після тривалої творчої паузи презентувала свій роман записки українського самашедшого, на літературні вечори з її участю безуспішно намагалися потрапити тисячі осіб — у всіх регіонах україни зали не вміщували охочих. Здобув освіту в сша, захистив ступінь доктора богослов я в італії, а зайнявши посаду помічника знаменитого глави української греко - католицької церкви (угкц) йосифа сліпого, став дипломатом церкви, надихаючи українські громади в багатьох країнах, з австралією і бразилією включно. Пізніше, очоливши угкц, гузар значно зміцнив позиції церкви в незалежній україні і збільшив її популярність, перенісши свою резиденцію зі львова в київ. і хоча партія сдпу (о), обличчям якої він був, давно пішла в небуття, в критичні моменти українських політичних криз кравчука незмінно кличуть за миротворчі круглі столи — востаннє на першому етапі революції гідності. Одним з перших він зважився на публічні протести проти арештів української інтелігенції, стояв біля витоків створення української гельсінської спілки, видавав і редагував український вісник — головне підпільне видання про дисидентів. Непримиренний критик радянської дійсності і відкритий захисник українських дисидентів, він був двічі засуджений на 23 роки тюрем і таборів поспіль, не переживши другого терміну.

За життя поета лише одного разу мізерна частина з написаного ним самвидавом вийшла в срср і була опублікована за кордоном (збірник зимові дерева, 1970). В сі нагороди, які тільки може отримати в україні композитор, включно з найпрестижнішою шевченківською премією і званням героя україни, мирослав скорик вже зібрав. Серед найбільш значущих його творів — опера мойсей, балет повернення батерфляй, інструментальні концерти, а також музика до культового фільму сергія параджанова тіні забутих предків. Він встигає бути співголовою національної спілки композиторів, регулярно виконувати свої твори на концертах, бути членом журі багатьох музичних конкурсів, керувати щорічним фестивалем kyiv music fest і, нарешті, київською оперою, в якій з 2011 року є художнім керівником. В кінці 90 - х київський клуб прорвався в півфінал ліги чемпіонів, розтрощивши на своєму шляху барселону, — досі це найкраще досягнення українських команд у престижному турнірі. Багато фільмів з участю миколайчука — а він нерідко був одночасно сценаристом, режисером і навіть композитором стрічок — увійшли в золотий фонд вітчизняного кіно. Талант від бога, який зіграв понад 100 ролей у кіно і близько 50 на театральній сцені, він був одним з найулюбленіших акторів пострадянського простору і зібрав багато радянських нагород. Мрія мого життя — щоб українська культура стала відомою в усьому світі, — заявив актор у 2008 році, отримуючи нагороду римського кінофестивалю за найкращу чоловічу роль у фільмі серце на долоні поляка кшиштофа зануссі. 17 років він віддав львівському драматичному театру імені марії заньковецької, 34 роки — київському драматичному театру імені івана франка, де з 2001 - го і до кінця життя працював художнім керівником. У виконанні ступки українці побачили чи не всю свою історію — актор перевтілювався в івана мазепу, богдана хмельницького, івана брюховецького і остапа вишню, тараса бульбу і тараса шевченка. П ісля анексії криму росією мустафі джемілєву чи не першим заборонили в їзд на півострів — і це найкраще пояснює його значущість для українського криму і для національного кримськотатарського руху.

З того часу і до 2013 - го року він залишався незмінним лідером кримськотатарського меджлісу, жодного разу не відступивши від ідеї цілісності україни з кримом у її складі. У 1970 - х український композитор володимир івасюк став творцем головних хітів для всього срср, а його пісня червона рута звучала справді всюди — від камчатки до кишинева. Так званий касетний скандал, що почався вслід за ним, показав ймовірну причетність до загибелі журналіста перших осіб держави і став початком кінця політичної кар єри другого президента, а також спровокував першу загальноукраїнську акцію протесту україна без кучми, провісницю майдану.

А також заснував інформаційний ресурс українська правда, який залишається одним з головних вітчизняних інтернет - змі і майданчиком для публікації найбільш резонансних розслідувань діяльності можновладців. Не провівши жодного поєдинку один проти одного, вони зуміли одночасно стати чемпіонами за версіями різних боксерських організацій і зібрати всі найважливіші чемпіонські пояси на двох. К оли в червні 2014 року група океан ельзи святкувала своє 20 - річчя концертом на київському стадіоні олімпійський, розділити емоції зі святославом вакарчуком та його колективом зібралися близько 75 тис. Головний музичний проект незалежної україни і одна з найкращих рок - груп східної європи, океан ельзи недарма став невід ємною частиною життя мільйонів українців. У 1994 році шевченко зіграв перший матч за київське динамо, а вже в 2004 - му, після п яти років блискучої гри в італійському мілані, став володарем золотого м яча як найкращий футболіст європи.

Шевченко увійшов і в історію англійського футболу — у 2006 році його перехід в челсі за €45 млн став найдорожчим трансфером у прем єр - лізі на той момент. Однак савченко вже стала символом — і української стійкості, і бездонної брехні росії про конфлікт на сході україні, і абсурдності російського правосуддя. Льотчиця, яка давно здобула популярність за своє наполегливе прагнення стати найкращою жінкою - штурманом в українських військово - повітряних силах, брала участь в ато в складі добровольчого батальйону айдар. Спочатку, школярем, рубін продавав насіння для посадки на ділянках біля будинку – помідори, огірки, квіти – з однаковим успіхом бізнесмен поширив справу по сусідніх вулицях. Тато не став приховувати цей факт або не поспішав покарати молодого підприємця, а тільки поцікавився у власника магазину – дванадцятирічний підліток може скласти конкуренцію сформованому бізнесу.

Після вдалої авантюри, з усієї країни почали надсилати надлишки спортінвентарю за доступною ціною, за рахунок чого він зміг відкрити тоді вже третій магазин. Телеведуча популярного ток - шоу, власниця кіноіндустрії, пройшла важкий особистий шлях – від пригнобленого підлітка з відсутністю навіть мінімальних кишенькових грошей до популярної ведучою на тб і власниці телевізійного каналу.

У нього був великий потенціал але будь - яке починання вимагало грошей, а для того, щоб стати багатим, йому довелося пройти через крайні життєві незручності. Він не міг одночасно знімати квартиру і містити офіс, тому просто відмовився від зручностей – мився в душі роздягальні найближчого стадіону, а ночував на складі. Це дало можливість розвинути новий стартап – платіжну систему paypal, яка була єдиною на той момент альтернативою оплати банківською картою або готівкою на світовому ринку.

Його стратегія досягнення багатства не полягала в прагненні ставати мільярдером – ним рухало бажання втілювати ідеї, розробляти нові технології і приносити світу користь. Але з тесла було не все так просто, адже їх випуск застопорився на 12 місяців через прорахунки, а вартість пробних моделей, щоб компенсувати витрати, повинна була бути в два рази вище, ніж запланована. Майкл рубін вважає за краще ринок b2b, продає і об’єднує компанії, опра ставить на особисті таланти і не боїться дивитися в минуле, щоб будувати краще майбутнє, а ілон маск засновує багатство на власних знаннях, ідеях і надіях на користь людства.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз ядс 2 клас зошит волощенко відповіді

контрольна робота 7 клас дієслово 2 частина

гдз робочий зошит математика 3 клас листопад

міні конкурс хімія живого відповіді

історія екології коротко

гдз природознавства 5 клас ярошенко 2018