історія написання заповіту шевченка

історія написання заповіту шевченка

Перша редакція п’єси датується 1939 роком, друга, суттєво відрізняється від першої, — 1945 - м; на думку ряду дослідників, існує і третя редакція, спеціально підготовлена брехтом до. Багряним під час його перебування в таборі, коли, втікаючи з нього, він блукав тайгою та переховувався в оселях мужніх далекосхідних мисливців - звіроловів, нащадків вихідців з україни.

Підмогильний створив модерний роман, в якому, на відміну від традиційної селянської і соціальної тематики, акцент переноситься на урбаністичну проблематику, порушуються філософські питання буття, аналізується психіка героїв, а конфлікт розгортається між людьми.

історична повість розповідає про унікальний випадок в історії, коли жінка - полонянка, християнка, стала дружиною наймогутнішого султана османської імперії сулеймана пишного, вплинула на долю цілих народів та держав. Тарас шевченко біографія стисло народився 9 березня 1814 року у селі моринці звенигородського повіту київської губернії в закріпаченій селянській родині. У 1845 році тарас григорович став співробітником тимчасової комісії для розгляду давніх актів (київська археографічна комісія), яка була створена при канцелярії київського, волинського і подільського генерал - губернатора і містилася в приміщенні київського університету святого володимира. На поета були покладені обов’язки описувати і змальовувати унікальні архітектурні споруди, церкви, монастирі, історичні пам’ятки, збирати різні фольклорні та етнографічні матеріали.

Осінь і грудень 1845 року шевченко у складі комісії працював на миргородщині, а також на переяславщині, що за тогочасним адміністративним поділом належала до полтавської губернії (тепер — київщина). Тісні дружні взаємини лікаря з шевченком почалися в серпні 1845 року, коли поет несподівано завітав до нього в переяслав, а наприкінці жовтня цього ж року тарас приїхав до козачковського дуже хворим. Широкій громадськості про це стало відомо завдяки пошукам полтавських та київських дослідників, серед яких були відомі композитори - полтавці, брати георгій та платон майбороди.

Гладкого та його швидкої фольклоризації частина композиторів пише оригінальну музику до вірша шевченка, інша опрацьовує мелодію гладкого для різних вокально - хорових складів або ж вводить до масштабних вокально - симфонічних, хорових, ораторіальних творів, у кіно та оперну музику.

Пісня крилатим птахом полинула у великий світ, переходить від покоління до покоління, як дорогоцінний скарб, як велике духовне надбання українського народу.

і тому кожного разу експромтом виникав чудовий чоловічий хор, що виконував українські пісні з таким захопленням, якому міг позаздрити перший - ліпший професійний хоровий колектив. Автор влучно застосовував у творі елементи фольклору (наявність фантастичного, народних звичаїв та повір’їв, пісень, мовних засобів фольклорної поетики). У полтаві він поквапився до шведської могили, яку хотів замалювати, бо ще раніше не бачив місцевість, де було поховано загиблих під час полтавської битви шведів. Його переписували в десятках і сотнях примірників, передавали з рук у руки, вивчали напам ять, аж поки твір потрапив на сторінки невеликої збірки новыя стихотвор. Він складається з шести строф, котрі об’єднані попарно і тому утворюють ніби три ступеня, три градації, кожна з яких має свою окрему провідну думку, свій ритм і свою інтонацію. Неначе батько зібрав синів перед смертю і лагідно, спокійно, без жалю і зітхань, як колись загадував їм чергову роботу, нині просить з ледь помітною журбою поховати його, як годиться. Разом із собою поет силою поетичного слова підняв своїх читачів на таку височінь, звідки вони оглядають україну від краю до краю, відчувають себе господарями цієї краси, цієї величі і усвідомлюють співгромадянську відповідальність за долю рідної вітчизни.

Поет - трибун прямо говорить народові, що порвати кайдани неволі (символ соціального і національного гніту) можна тільки шляхом збройної боротьби, в котрій проллється кров. Найперше він був перекладений на російську мову ще в 1862 р далі на польську, сербохорватську, болгарську, чеську, словацьку, білоруську, німецьку, французьку, англійську.

У середині 1840 - х років, до арешту шевченка 5 квітня 1847 р поема поширюється в рукописних списках, поет знайомить з нею учасників кирило - мефодіївського братства. Спочатку він був без заго­ловка, пізніше в різних передруках називався “завіщанієм” “заповіт” за змістом чітко ділиться на три частини (по дві чотири­рядкові строфи), кожна з яких має свою провідну думку, тобто ідею. Коли читаємо ці рядки, перед нами розкривається панорама всієї україни з її красою й величчю, починає­мо усвідомлювати громадянську відповідальність за її долю – так про­буджується патріотизм. Вірш “заповіт” твір звернення як умру, то поховайте все покину і полину мене на могилі, до самого бога серед степу широкого, молитися… а до того на вкраїні милій, я. Віра в світле майбутнє україни (за поезіями “заповіт”, “і виріс я на чужині”) – тарас шевченко віра в світле майбутнє україни (за поезіями “заповіт”, “і виріс я на чужині”) а я дивлюся… і серцем лину в темний садочок на україну.

Олена матушек – нейтронний зойк нейтронний зойк коли раптом дніпро здичавіє ревучий 1 ураз обезлюдніє світ, як ти будеш стояти, тарасе, на кручі самотою на тисячу літ. Віра в щасливе майбутнє україни (за віршем “заповіт”) “заповіт” – один з найпоетичніших маніфестів гуманізму, цей вірш – неповторне поетичне звернення кобзаря до сучасників та наступних поколінь. Ще в 1845 році поет написав своє безсмертне “заповіт&;amp;;amp в кінці кінців, наприкінці травня 1859 року, шевченко одержує дозвіл на відвідування україни на п’ять місяців. Шевченка) читаючи один із найвідоміших творів, який був написаний кобзарем, починаєш розуміти, як поет ставився до своєї батьківщини, як переживав за її сучасне і сподівався.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз ядс 2 клас зошит волощенко відповіді

гдз робочий зошит сотникова німецька мова 5 клас

контрольна робота 7 клас дієслово 2 частина

міні конкурс хімія живого відповіді

зошит з природознавства 5 клас олександр яковець

історія екології коротко