м рильський рідна мова вірш

м рильський рідна мова вірш

У вірші гнівно тавруються “цареві близні і кати, раби на розум і на вдачу”, які “хотіли вирвати язик” в українського народу, переслідували і забороняли його мову.

Українську мову “в ярмо хотіли запрягти”, осліпити й “повести на чорні торжища, незрячу”, “хотіли ноги поламати”, “в’язали, кидали за грати”, зробить калікою з калік тебе хотіли, рідна мати.

Мужай, прекрасна наша мово, серед прекрасних братніх мов, живи, народу віще слово, над прахом царських корогов, цвіти над нами веселково, як мир, як щастя, як любов. У вірші гнівно тавруються цареві близні і кати, раби на розум і на вдачу, які хотіли вирвати язик в українського народу, переслідували і забороняли його мову.

Українську мову в ярмо хотіли запрягти, осліпити й повести на чорні торжища, незрячу, хотіли ноги поламати, в язали, кидали за грати, образ - уособлення рідна мати показує, наскільки дорога народу його мова, а тяжке становище української мови стає особливо зримим завдяки порівнянню. Українську мову “в ярмо хотіли запрягти”, осліпити й “повести на чорні торжища, незрячу”, “хотіли ноги поламати”, “в’язали, кидали за грати”, образ - уособлення “рідна мати” показує, наскільки дорога народу його мова, а тяжке становище української мови стає особливо зримим завдяки порівнянню. Сосюри завжди, коли чужоземне панування гнітило розвиток культури, мова залишалася тією скарбницею, що берегла від остаточної руйнації національний дух. Формувати вміння працювати над текстом; удосконалювати вміння читати, розуміти зміст тексту; розвивати зв’язне мовлення; виховувати любов і пошану до рідної мови.

Рідна мова – це те, що робить народ народом (у мові народ являє світові найцінніші набутки свого серця і мудрості; передає з покоління в покоління досвід, культуру і життєдайні традиції; передає інтимніші прояви своєї душі). Уславлення рідної мови в поетичній творчості максима рильського та володимира сосюри уславлення рідної мови в поетичній творчості максима рильського та володимира сосюри українська мова. Що в єдине нас злива, – перші матері слова, перша пісня колискова, як розлучимось з тобою, як забудем голос твій, і в вітчизні дорогій говоритимем чужою. Дмитро павличко “ну що б, здавалося, слова”, – розмірковував тарас шевченко більше ніж півтора століття тому і приходив до висновку про надзвичайну силу рідної мови.

Ознайомити учнів з біографією поета, дати поняття вільного вірша, вчити учнів розуміти його специфічну форму; розвивати вміння знаходити самостійно і характеризувати поетичні образи, виховувати любов до рідної мови.

(“рідна мова”) у мові відбивається все життя народу, його минуле, сучасне і майбутнє, життя людини в суспільстві і сім’ї, її радість і горе, розчарування і надії. А захопивши землю, іноземці робили все, щоб українці втратили національну пам’ять та рідну мову, тому що людину без коренів легко зробити холопом, найманцем, зрадником. Рідна мова в поезіях рильського і сосюри для кожної людини рідний дім – це місце, де можна відпочити від турбот, це захист від незгод, це відчуття підтримки близьких людей, їхнє тепле, ласкаве слово. Олеся “рідна мова в рідній школі”) олександр олесь – тонкий лірик і водночас поет з мужнім громадянським голосом, що гнівно засуджував реакційну політику переслідування української культури.

Для кожної людини рідний дім – це місце, де можна відпочити від турбот, це захист від незгод, це відчуття підтримки близьких людей, їхнє тепле, ласкаве слово. Краса і велич рідного слова в поетичній творчості максима рильського ставлення до слова як до магічної сили – прикметна риса поетичного таланту максима рильського.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз ядс 2 клас зошит волощенко відповіді

гдз робочий зошит математика 3 клас листопад

історія екології коротко

гдз природознавства 5 клас ярошенко 2018

історія виникнення маятникового годинника

гдз робочий зошит сотникова німецька мова 5 клас