контрольна робота 2 з української мови 9 клас складнопідрядне речення

контрольна робота 2 з української мови 9 клас складнопідрядне речення

Б на панських ріллях, де тягнулися в ярмах круторогі воли, він бачив згорблених кріпаків у білих сорочках і солом’яних брилях, що йшли за плугами, зіпершись вагою всього тіла на чепіги.

А і тоді, коли оскалені кінські пики вже майже нависли над натовпом козаків, коли земля здригнулася від грому копит, наперед метнувся івась, стрибнув прямо назустріч корінному, сірому в яблуках коневі, що ніс на собі хомут та дугу і міцно вчепірився руками за натягнуті ремінні гужі. Г навіть далекий вогник на хуторі біля містка теж здається зорею, що стала в чиємусь вікні, щоб радісніше жилося добрим людям, які з надією дивляться на неї. А гасан — паша беріг острів березань, мов зіницю ока, і тримав біля нього майже весь свій флот, бо знав, що хто володіє островом, той володіє й очаковом. 4 складносурядне речення в у каміні палахкотіли березові дрова, випромінюючи приємне тепло, і червонясте світло від полум’я мерехтливими відблисками заповнювало напівтемну кімнату.

(підрядна причини) б весь вечір вони пробалакали отак про те, що було, і про те, що буде, що жде їх через півроку, про те, як спродати хуржикову живність, та землю і що купити в дорогу для майбутнього господарства. А не в розкішних будинках, котрих там не було, не в бронзах і мармурах лежала краса києва, а в тих горбах зелених, на яких він розтаборився, у ярах численних, засипаних квітками, у журливих потічках, що до могутнього дніпра збігали.

4 складносурядне речення а боячись випадкової стріли, бояриня відпускала янку з дому неохоче, і тому їхні зустрічі були випадкові і короткоплинні, десь на вулиці чи на валу, серед людей. Я люблю їхати на поле тоді, як ниви зеленіють та хвилюються зеленими хвилями; коли обважнілі колоски черкають об голову, об вуха; коли ниви поцяцьковані синіми волошками та червоними маківками.

Двокрапка у складнопідрядному реченні ставиться між головною і залежною його частинами перед сполучником або (1…) словом, якщо друга частина коментує, (2…) зміст першої. (для вчителя текст подано з розділовими знаками) (1) народні звичаї – це ті неписані закони, якими керуються в найменших щоденних і найбільших всенаціональних справах, це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю, бо звичаї поряд з мовою виробилися протягом усього довгого життя і розвитку кожного народу.

(4) всі звичаї і народні обряди, що на перший погляд не мають ніякого значення в житті людини, віють на серце кожного з нас чаром рідної стихії і є для душі тим бальзамом, який сповнює її могутньою силою. Сполучне слово в складнопідрядному реченні данилові аж запахло свіжим борошном, першим разовим хлібом, який старі хлібороби не крають ножем, а побожно розламують руками (м. З плином часу вони набувають нового значення, ніби осучаснюються, продовжуючи при цьому виражати багатогранний людський досвід, відкривати розум і душу минулих поколінь. Опанування фонду крилатих слів і вільне його використання — неодмінна риса культурної людини що, даватиме їй перевагу в дискусіях і публічних виступах, у спілкуванні з іншими.

Той, хто вільно послуговується всім багатством фонду крилатих слів, активно їх використовує, завжди справляє враження культурної, освіченої, компетентної людини (за о. Г над картатою людською збірнотою відлунює розтіч голосів, ревище худоби, дзвін кіс, гучання гончарних виробів, сумні переливи сопілки, дрімотне квиління ліри й ще десятки згуків. Б і так мені хочеться піти в лісову далечінь, побачити з якогось незнайомого берега отих, наче зі срібла вилитих, лебедів, подивитись на їхні співучі крила. (це просте речення з однорідними присудками) б гойднулась і побігла з - під верболозів хвиля, підкотилась під місяць, колихнула його, і він зробився спочатку довгий і плескатий, а згодом знов покруглішав.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз ядс 2 клас зошит волощенко відповіді

гдз робочий зошит математика 3 клас листопад

історія екології коротко

гдз природознавства 5 клас ярошенко 2018

історія виникнення маятникового годинника

гдз робочий зошит сотникова німецька мова 5 клас