закон про мови 2021

закон про мови 2021

із суботи, 16 січня, вся галузь обслуговування має перейти на українську мову, що передбачено в мовному законі, а за невиконання цієї норми підприємців штрафуватимуть, щоправда штрафи застосовуватимуть лише з липня 2022 року й лише за повторне порушення. Під час внесення правок із закону вилучили найбільш конфліктні статті, як - от посади мовних інспекторів та створення центру української мови, а вимогу про 90% україномовного контенту на телебаченні замінили на 75%. Тобто, за замовчуванням українською до своїх клієнтів мають звертатися працівники магазинів, супермаркетів, трц, кафе, ресторанів, клубів, азс, медзакладів, закладів освіти, банків тощо. Також бажано записати інцидент на аудіо чи відео, або попросити очевидців підтвердити інцидент письмово, а також записати назву установи та її контакти.

57 мовного закону зазначено, що за перше порушення офіс уповноваженого з захисту української мови складає відповідний акт та надсилає підприємцю попередження. За повторне порушення впродовж року уповноважений накладає штраф у розмірі від трьохсот до чотирьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це – 5100 - 6800 грн. із липня 2021 року також мають запрацювати й інші норми мовного закону, зокрема, перехід на державну мову культурної, розважальної та туристичної галузей. Крім того, тепер суб’єкти електронної комерції, зареєстровані в україні, будуть зобов’язані забезпечити надання усієї інформації, визначеної законом, зокрема і щодо предмету електронного договору, державною мовою. Також може здійснюватися обслуговування клієнта не державною мовою, якщо на цьому наполягає клієнт і знайдено прийнятну для обох сторін мову комунікації. Втім, запровадження нових законодавчих норм навряд чи означатиме, що в одни день зникнуть недоречні ситуації, коли в україні не можуть надати послугу українською мовою. В цьому є такий собі драйв, челендж, щоб ще раз людям задуматися, в якій країні вони живуть, і які цінності у цієї країни, чим вона відрізняється від інших країн. Питання мови навмисно розбурхують політики, мова не є завадою для спілкування та взаєморозуміння, заявляє російською у коментарі для радіо свобода правозахисник, психіатр семен глузман. Уповноважений із захисту державної мови тарас кремінь, наголосив на тому, що від 16 січня 2021 року українська має бути мовою обслуговування в усіх без винятку закладах сфери обслуговування. Опитані радіо свобода представники громадських об єднань у сфері торгівлі та обслуговування переважно сподіваються, що ситуація особливого втручання не потребує. Не передбачає проблем у роботі сфери обслуговування і генеральний директор спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств україни в’ячеслав биковець. На жаль, даний закон, що був ухвалений в рамках передвиборчої кампанії одного з кандидатів на президента, став проблемою для розвитку української держави.

Від 16 січня цього року підприємства, установи та організації усіх форм власності, підприємці й інші суб’єкти господарювання мають здійснювати обслуговування та надавати інформацію про товари і послуги, зокрема через інтернет - магазини та інтернет - каталоги, українською. Якщо ж споживач все ж потрапить у ситуацію, коли будуть порушені його права на отримання інформації та послуг українською мовою, то насамперед він має зафіксувати порушення у книзі скарг і звернутися до менеджера або вищої керівної посадової особи установи з проханням виправити ситуацію. Саме це, для окремих категорій держслужби, передбачає стаття закону про функціонування державної мови, яка набирає чинності в січні – складання іспиту з української мови.

Насамперед нововведення стосуватиметься претендентів на посади міських голів, міністрів, голів адміністрацій, керівників держпідприємств та прокуратур. Крім того, передбачено покарання за навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах, а також за створення перешкод та обмежень в її застосуванні. Відповідно до них обов’язкове застосування державної мови вже передбачено у сфері реклами, науки, під час розробки технічної та проектної документації, у сферах охорони здоров’я, транспорту, діловодства, документообігу, листування і звітності. Київський академічний молодий театр, київський академічний театр драми і комедії, театр на подолі, національний академічний театр російської драми імені лесі українки.

Показ фільмів кримськотатарською мовою та мовами корінних народів; показ фільмів мовою оригіналу з українськими субтитрами під час проведення кінофестивалів; показ фільмів мовою оригіналу в кінотеатрах за умови, що кількість таких сеансів буде становити не більше 10 відсотків від усіх сеансів за місяць. Якщо супровід заходу здійснює особа, яка не володіє державною мовою, організатор забезпечує синхронний або послідовний переклад такого виступу державною мовою. Починаючи з 16 липня 2021 року особи, які претендують на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування, повинні будуть скласти іспит на рівень володіння українською мовою відповідно до нових стандартів, розроблених національною комісією зі стандартів державної мови.

Уповноважений із захисту державної мови тарас кремінь у кінці минулого року повідомив, що дія сертифікату на рівень володіння мовою буде безстрокова, але якщо претендент з першого разу не складе іспиту, у нього буде час підготуватися і перескласти.

Вимоги до рівня володіння державною мовою, необхідного для набуття громадянства україни також визначає національна комісія зі стандартів державної мови.

«для того, щоб отримати громадянство україни, після безлічі консультацій ми зупинилися на тому, що, відповідно до європейської рамки кваліфікацій для навчання і перевірки іноземних мов, буде рівень в1, - сказала орися демська (глава комісії) під час публічного звіту про результати діяльності комісії у 2020 році. Проте, ця норма набуде чинності лише в наступному році, 16 липня 2022 року, тому поки що притягнення до відповідальності за подібні порушення не відбувається.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз ядс 2 клас зошит волощенко відповіді

семестрові контрольні роботи з німецької мови 4 клас

гдз природознавства 5 клас ярошенко 2018

контрольна робота 7 клас дієслово 2 частина

гдз робочий зошит математика 3 клас листопад