контрольна робота 3 безсполучникове складне речення 9 клас

контрольна робота 3 безсполучникове складне речення 9 клас

Ураз усе покращало біля мене і ясени з блакитними тінями й зеленим шумом і нагорблена клуня з чотирма вітрами і скрипливі ворота од яких піде в щось гарне моя дорога і маківки, що бринять і бринять на городі і навіть ледачі гарбузи що повдягали різнобарвні сорочки та й лежачи.

– раптом порушуючи цю тишу лунає крик сойки різкий і неприємний а потім бачиш і її поміж верхів дерев пишна бурувато - червона з червонястим чубчиком на голові сойка летіла на короткуватих крилах а за нею повторюючи маршрут між сосен і дубів минула друга сойка. В) з’ївши вареника, я падаю в натоптані снігом санки, дядько себастьян умощується на передку, і ось уже кінь виносить нас у широкий засніжений світ, де у паморозі срібно туманіють верби, де вітряки остуджують сонце, а річка погойдує переспілі китиці отого очерету, в якому й досі живуть чиїсь сумні голоси.

Установіть відповідність між складними безсполучниковими реченнями та розділовими знаками, які необхідно в них поставити між простими реченнями, що входять до їх складу.

Квітень виправдовував свою назву весело гомоніли струмки, сніг розтанув, у полях зазеленіла озимина, горбила чорну спину блискуча рілля, і справжні озера голубіли у видолинках (ю. Орися стояла сама, трохи віддалік від цієї групи, спершись головою на камінь, зосереджена в самій собі, застигла в однім охопившім її істоту почутті; вона зимно дивилася у далину.

Кругом києва в долині зеленів густий ліс, синів за дніпром, ніби повитий сизим туманом, бір… вкажіть, у якому безсполучниковому складному реченні замість коми слід поставити крапку з комою. Брязкали сталевими тарелями вагонні буфети, перегукувалися дударі - стрілочники, сюрчали у свої сюрчки й вимахували ліхтарями зчіплювачі вагонів, видзвонювали молоточками по колесах обходчики поїздів…(григір тютюнник). Вперше зазнає таня такої швидкості, такої бурхливої їзди з перешкодами, але їй ніскільки не боязко, бо ніякого нещастя не може бути, коли такий водій сидить за кермом. Правильно писати слова на вивчені орфографічні правила та слова, визначені для запам’ятовування; ставити розділові знаки відповідно до опрацьованих правил пунктуації; перевірити якість оформлення роботи (охайність, акуратність, каліграфія, дотримання червоного рядка, відсутність виправлень); здійснити перевірку здатності учнів сприймати на слух незнайомий текст публіцистичного стилю з належною швидкістю, розуміти його, запам’ятовувати фактичний зміст, тему й основну думку тощо. Перше читання тексту контрольного диктанту учні під час першого прослуховування тексту диктанту сприймають його зміст, звертають увагу на наявність вивчених пунктограм, визначають слова, значення яких не зрозуміли у процесі сприймання. У стародавньому вавилоні, навпаки, новий рік припадав на початок весни, бо саме тоді вони розпочинали роботи в полі після того, як наприкінці березня у тигрі та євфраті прибувала вода. Праобразом європейських діда мороза, пера ноеля (франція), баббо натале (італія), фадер крисмас (англія), василиса (греція), діда микулаша (чехія), американського санта клауса найімовірніше є архієпископ мирлікійський миколай, відомий всім християнам як святий микола чудотворець. Новорічні свята в китаї — це шалені витрати, адже, по - перше, китайці святкують два нових роки — за григоріанським та місячним календарями, по - друге, дарувати подарунки потрібно всім, навіть малознайомим, і подарунки ці мають бути парними (дві вази, дві ручки, дві книги). Греки на знак побажання безбідного життя, приходячи в гості, кидають біля дверей великий камінь, приказуючи, щоб гаманець господаря дому був таким само важким. 5 на знак побажання безбідного життя, приходячи в гості, кидають біля дверей великий камінь, приказуючи, щоб гаманець господаря дому був таким само важким. Сформувати вміння й навички правильно інтонувати речення, визначати засоби зв язку в ньому;розвивати вміння аналізувати текст, враховуючи розділові знаки; на прикладі зразків творів письменників виховувати любов до слова, мови.

Травень квіти зібрав зі всієї україни, і сльозою скропив, і вірою вистелив кобзареві останню путь з петербурга до його вічного і тихого дому – на чернечу гору, що стала тарасовою горою. Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і все розквітлу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори.

Якщо друга частина бср доповнює зміст першої і між ними можна вставити слова як, що, а саме, і побачив, і відчув, і почув, то між ними ставиться двокрапка. Мережиться між травами (ручай, джерело, струмок) рясна калина (кетягами, китицями, гронами) (червоніє, багровіє, багриться) (лине, пливе, тягнеться) туман білий, як димок, долина (самоцвітами, коштовностями, діамантами) іскриться. Нам бракує голосу тараса, голосу доброго і ласкавого, голосу гнівного до тих, хто втрачає історичну пам ять… сьогодні ми спробували оживити шевченкове слово за допомогою культурологічної лінії уроку.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз ядс 2 клас зошит волощенко відповіді

гдз робочий зошит сотникова німецька мова 5 клас

контрольна робота 7 клас дієслово 2 частина

міні конкурс хімія живого відповіді

зошит з природознавства 5 клас олександр яковець

історія екології коротко