контрольна робота з української літератури 11 клас остап вишня

контрольна робота з української літератури 11 клас остап вишня

Звукових (асонанс, алітерація, звуконаслідування, анафора й епіфора), зорових (епітет, метафора, індивідуально - авторські слова), формальних (розміщення строф і рядків у них) тощо – це.

Партійність (висловлення у творі позиції компартії як єдино мож­ливої ідеї), перекручені поняття народності та інтернаціоналізму, крайня заангажованість. Поняття прекрасного могло застосову­ватися тільки для прославлення радянського ладу та його місти­фікованих, реально не існуючих героїв - установіть відповідність між прізвищами авторів та іхніми творами.

Завзятим, роботящим, розумним, тверезодумаючим, ворогом брехні, а тому й гризьким, дотепним, саркастичним… пострахом “патріотів” з печі, нещирих, кар’єристів, фарисеїв. А понад усе був скромний…” д “від був одним, може єдиним справді великим українським прозаїком, який зобразив місто, – не в тому сенсі, що не писав віршів, а в тому сенсі, що його проза справді була прозою…” д курську 21. “а як хочеться знайти собі такого друга, теплого, щирого, щоб до нього можна було промовитися словом із грінченкового словника та й з власного серця…”, – мріє. “йдучи начебто від християнства до поганства, поет утілював у повноцінних художніх образах природність буття людини і її мислення, ту оживленість світу, яку він знаходив у лемківському фольклорі” – сказано про. Щоб зрозуміти феномен остапа вишні, треба з ясувати, хто він, чиїх батьків дитина, де зріс і в кого навчався, чим жив і з ким дружив, з чого радів і від чого страждав. У мене нема жодного сумнiву в тому, що я народився, хоч i пiд час мого появлення на свiт бiлий i потiм - рокiв, мабуть, iз десять пiдряд - мати казали, що мене витягли з колодязя, коли напували корову оришку.

“ я, михаил кондратьевич губенко, при полном разуме и памяти, завещаю жене и наследникам движимое и недвижимое, при сем…” дійшовши до цих слів, батько підписав заповіт, зрезюмувавши.

Що впливало на його свiтогляд, що його оточувало, що органiзовувало його ще тодi, коли вiн лежав у матерi на руках i плямкав губами, зовсiм не думаючи про те, що колись доведеться писати свою автобiографiю. А от тепер сиди й думай, що на тебе вплинуло, що ти на письменника вийшов, яка тебе лиха година в лiтературу потягла, коли ти почав замислюватися над тим, куди дiрка дiвається, як бублик їдять. I от коли пригадаєш життя своє, то приходиш до висновку, що таки справдi письменника супроводять в його життi явища незвичайнi, явища оригiнальнi, i коли б тих явищ не було, не була б людина письменником, а була б порядним інженером, лiкарем чи просто собi толковим кооператором. З i ньк i вську школу зак i нчив я року 1903 - го, з св i доцтвом, що маю право бути поштово - телеграфним чиновником дуже якогось високого (чотирнадцятого, чи що) розряду.

Перший твір павла губенка - демократич ні реформ и ден і к і на - побачив світ 2 листопада 1919 року в газеті народная воля під п і дписом павло грунський. А з квітня 1921 року, коли він став співробітником республіканської газети в і ст і вуц в к, почався період дуже активної творчої діяльності і систематичних виступів у пресі. Це політичне, господарське, культурне життя, питання побуту, освіти, темні прояви людської психології, та найсильніше виступає письменник як гумористичний описувач побуту післяреволюційного села. Фейлетон – невеликий публіцистичний твір для газети чи журналу, в якому негативні суспільні явища, ідеї, окремі особи зображуються в сатиричному плані. Типовими художніми прийомами, що використовуються в гуморесці є неправильне тлумачення якогось явища, події, предмета, уживання слів і виразів жартівливого характеру, пестливих слів. Своєрідність жанру усмішки полягає у поєднанні побутових замальовок і жанрових сценок із частими авторськими відступами, їй властиві дотепність і лаконізм. Книги письменника друкувати заборонили, а вже надруковані вилучили з книгарень і бібліотек, тож не дивно, що опубліковані до арешту твори стали раритетом. А поки вишня поборов смертельну недугу і його дотягли до чиб ю, берія, який прийшов на зміну єжову, уже встиг розстріляти всіх засуджених, включаючи начальство табору.

А ще – завдяки підтримці дружини варвари олексіївни, яка зі своєю дочкою поїхала за ним, оселилася неподалік (разом жити не дозволили), слала посилки й листи.

Павло михайлович продовжував творчо працювати, що сповна засвідчують збірка його політичних фейлетонів і памфлетів “самостійна дірка” (1945), книжки усмішок “зенітка” (1947), “весна - красна” (1949), “мудрість колгоспна” (1952), “а народ воювати не хоче” (1953), “великі ростіть. У другій частині дід панько застерігає бути обережним біля ковбані, у якій живе величезний сом, а також розповідає про те, як сом зїв гусака, а згодом і панського собаку – сетер - гордона джоя. Герой - оповідач розповідає про те, чим живляться і на яку принаду ловити сома, що можна знайти в його нутрощах, а також про те, як рибальська уява з року в рік додає і ваги, і розмірів. «само собою розуміється, що ви берете з собою рушницю (це така штука, що стріляє), набої і всілякий інший мисливський реманент, без якого не можна правильно націлятись, щоб бити без промаху, а саме.

За цим описом збирання на полювання — неприхована іронія, передчуття неповторної мисливської романтики, відчуття чоловічої свободи, розслаблення від клопотів, умиротворення. «дика качка любить убиватись тихими - тихимивечорами, коли сонце вже сковзнуло з вечірнього пруга, минуло криваво - багряний горизонт, послало вам останній золотий привіт і пішло спать. Найважливішим під час полювання для них було відпочити від повсякденної метушні, помилуватися вечірніми зорями та світанковими ранками над тихими озерами.

Діти були порятовані (у ті часи і до дітей репресованих ставилися так само жорстоко — розкидали по всіх усюдах, міняли прізвища, примушували відмовлятися від батьків, тримали як злочинців). Коли 1931 був арештований максим рильський, з яким вишня дружив так само міцно, як з хвильовим, кулішем і досвітнім, то вишня, не боячись накликати на себе гнів нквд, кинувся з харкова до києва на допомогу безрадній родині поета, а після щасливого звільнення рильського з тюрми — забрав його до себе в харків на кілька тижнів у гості. Самогубство хвильового вишня пережив як жахливу катастрофу — три дні і ночі бився вишня у своїй кімнаті, з вікон якої перехожі на вулиці чули крики і голосіння. Письменник був справжнім новатором, першим, хто прокладав шлях українській сатирі та гумору за нових умов, часто для цього жанру вкрай несприятливих, що й відбилося на життєвій і творчій долі майстра слова.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз ядс 2 клас зошит волощенко відповіді

гдз робочий зошит математика 3 клас листопад

історія екології коротко

гдз природознавства 5 клас ярошенко 2018

історія виникнення маятникового годинника

гдз робочий зошит сотникова німецька мова 5 клас