день рідної мови 2021

день рідної мови 2021

Цього дня 1952 року поліція пакистану розстріляла студентів, які вийшли на демонстрацію з вимогою визнати їхню рідну бенгалі державною мовою в східній частині країни (з 1971 року – бангладеш). Як повідомляв obozrevatel, раніше 15 - річна блогер tiktok з києва ліза леоненко заявила про ненависть до української мови, через що потрапила до бази миротворець. Тож, у юнеско впевнені, що створення свята – це важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур і зберігати повагу до мови як показника культури.

А все через те, що починаючи з 9 – 11 століття обидві мови формувалися на спільній діалектній базі, а обидва народи до xvi століття мали спільну писемну книжну українсько - білоруську мову.

Українська мова має свій офіційний сайт, який містить багато цікавої інформації і про історію мови, і багато корисних для справжніх гуманітаріїв практичних даних. Візантійський історик пріск панійський перебував у таборі вождя гунів аттіли на території сучасної україни і записав у своєму нотатнику слова мед і страва. Новий правопис пропонує слова з першими іноземними частками писати разом (зараз частина з них пишеться разом, а частина через дефіс), відтак слова попмузика, вебсторінка пресконференція і експрезидент писатимуться без дефіса. Наше слово набирало сили на пергаментах нестора - літописця, шліфувалося у творах григорія сковороди, івана мазепи, поглиблювалось під пером івана котляревського, особливо тараса шевченка, удосконалювалося пізніше і. Моєю мовою мовлять, речуть, розмовляють, говорять, балакають, оповідають, кажуть, гомонять, моралізують, лепечуть, белькотять, бовкають, гаркають, гиркають оточуючі мене люди… моя рідна мова – найбагатша в світі. У другій половині минулого століття майже всі українські землі зібрали в межах нової версії російської імперії, срср, та навіть зробили окрему адміністративну одиницю для українців – урср. Але московська влада не мала наміру розвивати українську мову, патріотів україни пропаганда називала без розбору націоналістами, а українська мова – всіма силами витіснялась. Кінцевою метою було знищення національних мов усіх мешканців імперії та заміна їх на універсальну – російську, а також перетворення народів і національностей у радянському плавильному котлі на типовий гібрид – так звану радянську людину.

На щастя, радянський союз не впорався до кінця зі своєю місією та розвалився – так україна отримала незалежність, а українська мова – шанс на вільний розвиток. Лише після втрати криму та частини донбасу в україні зрозуміли, що провал державної мовної політики створив базу підтримки руського миру на сході україни.

У росії взагалі прагнення україни захистити рідну мову вкотре прирівняли до фашизму, при цьому, швидко забули, як знищували українські культурні осередки на свої теренах, мовний геноцид в криму та на донбасі. Нагадаємо, що в росії нині живуть кілька мільйонів українців, але вони не мають жодної української школи, а українські культурні центри в рф розгромлені. Саме тому мовні квоти на радіо і телебаченні, нові закони та державний захист української мови (навіть від самої держави в особі судів, які скасовують нові правописи) – це не каприз, а умова виживання нації. Білоруси (полісся); кримські татари (крим); поляки (житомирщина, вінниччина, галичина, частково буковина); словаки (закарпаття); болгари (одеська, запорізька область); угорці (закарпаття); румуни (буковина, схід закарпаття, одеська, кіровоградська області); роми (закарпаття, крим, одеська область) та інші. Вже під час виховної години об’єднайте дітей у кілька команд (залежно від кількості учнів у класі), призначте когось суддею, а самі візьміть на себе роль ведучого. Torschlusspanik (німецька) – у дослівному перекладі звучить як паніка воріт, які закриваються, а не дослівному – страх перед зменшенням можливостей зі збільшенням віку.

День української писемності і мови, як свято духовності українського народу запроваджено указом президента україни у 1992 році на знак затвердження великого національного надбання, коштовного скарбу, який поєднує досвід, мрії і надії мільйонів людей, подвижників українського слова. Мовна культура як складова культури і як одна з її форм є першою ознакою культури людини, що в наш час є особливо значущим і актуальним, а також допомагає молодій державі в нелегкій справі духовного відродження української нації. У країнах світу люди різняться за своїм менталітетом та світоглядом не тільки через традиції та релігійні переконання, а і в значній мірі завдяки мові, якою вони розмовляють, а відповідно і думають. Моєю мовою мовлять, речуть, розмовляють, говорять, балакають, оповідають, кажуть, гомонять, моралізують, лепечуть, белькотять, бовкають, гаркають, гиркають оточуючі мене люди… у якій мові є ще така багата емоційно - психологічна лексика, яка дозволяє описати дію і статус, стан і вік людини, її оточення та ще багато інших ознак одним лише словом. Бережімо рідне слово, бо в ньому не тільки гомін лісів, переливи струмків, шепіт трав, а й високий дух пращурів, сила нашого сьогодення і поступ майбутній. Це свято було встановлене указом президента україни в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця нестора - послідовника творців слов янської писемності кирила і.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз ядс 2 клас зошит волощенко відповіді

гдз робочий зошит математика 3 клас листопад

історія екології коротко

гдз природознавства 5 клас ярошенко 2018

історія виникнення маятникового годинника

гдз робочий зошит сотникова німецька мова 5 клас